Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jízda na majáky, aneb...

2. 11. 2012

 

Jízda na majáky, aneb myslete na sebe i na své blízké...

 Již jsme si zvykli na každodenní houkání sirén vozidel v ulicích našich měst. Mnoho z nás se nad tímto každodenním jevem nijak nepozastavuje a nezkoumá, zda jsou to sanitní vozidla, vozidla hasičů či policie ať už státní, či městské. 

 V převážné většině případů jde o situace, kdy osádky těchto vozidel pospíchají k těm, kteří jejich pomoc potřebují. Tímto houkáním, které je vždy doprovázeno i blikajícími majáky, upozorňují ostatní účastníky silničního provozu, že jsou to právě tato vozidla, kterým byla poskytnuta výsada v těchto naléhavých případech porušovat pravidla provozu na pozemních komunikacích a ostatní účastníci je nesmí svým chováním nijak ohrozit ani omezit. Zákon o provozu na pozemních komunikacích přesně stanoví, jakým způsobem se mají účastníci provozu v těchto situacích chovat, ale je zbytečné je tady rozvádět. Stačí, aby se každý z nás choval tak, jako by tato pomoc spěchala k našim nejbližším.

 Budou li se tímto pravidlem řídit všichni, dojedou osádky těchto vozidel i k nám v případě, že je budeme potřebovat. V opačném případě dojde vznikem kolizní situace k dopravní nehodě, která může mít těžké následky a hlavně osádka nedojede včas na místo určení, kde se včasné pomoci také nedočkají. Je potřeba připomenout, že účastníkem provozu jsou kromě řidičů, také ostatní účastníci, mezi kterými je výrazná skupina, a to jsou chodci. Nevím proč tomu tak je, ale zejména chodci jsou v tomto ohledu velmi neukáznění. Snad to vyplývá z neznalosti, nepozornosti či neukázněnosti. Chodci, přestože jim to zákon a zdravý rozum zakazuje, vstupují do vozovky a na přechody pro chodce v době, kdy se blíží vozidlo se zapnutým majákem. Ohrožují nejen sami sebe, ale zejména osádky vozidel jedoucích se zapnutým majákem, neboť řidiči těchto vozidel ve snaze zabránit střetu s těmito chodci se dostávají do krizových situací, které mnohdy končí s následky na životech, zdraví, majetku.

 Je velkým nešvarem chodců, zejména mladší generace, užívat při chůzi sluchátka, ve kterých reprodukovaná muzika přehluší zvuky provozu na komunikacích, ke kterým patří i houkání vozidel s právem přednosti jízdy. Toto jednání je velmi nebezpečné v případech, kdy chodec vstupuje na přechod pro chodce v křižovatce, která je řízena semaforem, v době kdy má na semaforu „volno“.

 Je třeba si uvědomit, že ani v těchto případech nesmí vstoupit do jízdní dráhy vozidla se zapnutým majákem, nejen proto, že mu to zakazuje zákon, ale zejména proto, že v případě střetu s tímto vozidlem je to právě on, kdo je ten zranitelnější.

 

David Peprník
řidič záchranář
__________________________________________________________
Územní středisko záchranné služby Moravskoslezského kraje
územní odbor Frýdek - Místek
Kaštanová 413, 739 61 Třinec

E-mail: david.peprnik@uszsmsk.cz