Jdi na obsah Jdi na menu
 


Záchranáři ZZS MSK soutěžili na Rallye Rejvíz 2014

2. 6. 2014

26.5.2014 Záchranáři ZZS MSK soutěžili na Rallye Rejvíz 2014


PhDr. Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK, 26. 5. 2014 13:33:33 - verze pro tisk

Rallye Rejvíz je metodické zaměstnání pro posádky záchranných služeb, které se mezi záchranáři těší velké popularitě. Soutěž je příležitostí změřit své schopnosti a znalosti s kolegy nejen z různých částí České republiky, ale také ze zahraničí.

Foto: Jan Mach

 

V Koutech nad Desnou probíhal v minulém týdnu od středy do neděle již osmnáctý ročník této soutěže. Posádky se utkaly v kategorii lékařských a zdravotnických týmů, a to v rámci národní i mezinárodní části. Několik let jsou součástí akce také kategorie mediků a operátorek.

Soutěže se letos zúčastnilo téměř devět desítek posádek, své dovednosti měřilo tři sta soutěžících zdravotníků. Ze zahraničí dorazily týmy ze Slovenska, Austrálie, Německa, Turecka, Litvy, Maďarska, Slovinska, Německa, Švýcarska, Polska, či Velké Británíe.

 

Moravskoslezské záchranáře reprezentovaly posádky z Bruntálu, Krnova, Frýdku-Místku a Třince. Nejlépe si přitom vedly týmy RLP Bruntál a RZP z Frýdku-Místku. Prvně jmenovaná posádka získala třetí místo v kategorii freestyle, frýdecko-místečtí záchranáři pak obsadili páté místo v rámci nelékařských posádek a rovněž pátou příčku v soutěži operátorů „Zlaté sluchátko“.

 

Foto: Jan Mach

 

Účastníci plnili úkoly v denní i noční části soutěže. V letošním ročníku šlo kupříkladu o situaci, kdy bylo nutno ošetřit pacienta postiženého cévní mozkovou příhodou, ženu po zásahu elektrickým proudem, zahradníka, který spadl ze stromu při údržbě zeleně na ostrůvku zámeckého rybníka.

Jiným úkolem byla pacientka s infekčním plicním onemocněním, muž po skoku do prázdného bazénu s poraněnou míchou nebo požár zchátralého zámku s osmi postiženými osobami. Soutěžící byli rovněž konfrontováni s nutností zvládnout zásah při nehodě autobusu se šestnácti zraněnými.

 

Foto: Jan Mach

 

 

Na všech těchto stanovištích museli soutěžící vyhodnotit situaci, zvolit správný pracovní postup, vyšetřit a ošetřit postižené, stanovit diagnózu, zahájit léčbu, určit správné směrování pacienta do zdravotnického zařízení a případné další kroky.

 

Úkoly na jednotlivých stanovištích vycházejí často ze skutečných zásahů záchranné služby. Při plnění soutěžních úkolů se hodnotí zejména odbornost členů posádky, dále diagnostické a rozhodovací schopnosti, souhra v týmu, profesionální přístup a komunikace.